A sav-bázis egyensúly
A szervezet egészséges működésének nagyon fontos tényezője a sav-bázis egyensúly. A témával kapcsolatban érdemes megemlíteni dr. Bieler, dr. Shelton, dr. Linden, dr. Morter és dr. Oláh Andor nevét. Ez utóbbi orvostól származik ez az idézet: “Az anyagcserét irányító enzimek, enzimrendszerek legmegfelelőbben semleges, vagy enyhén lúgos közegben működnek. Az anyagcsere folyamatok normális lebonyolítása csak 7 és 7,4 pH-értékű vegyhatással lehetséges.”
A pH értéket 0-14-ig lehet osztályozni. 0-7-ig a pH savas (az 1-2-ig nagyon savasnak, a 6-7-ig pedig enyhébben savasnak számít). 7-8-ig a pH-érték enyhén lúgos vagy bázikus kémhatást jelez, 13-14-ig pedig erősen lúgosat.
A pH értéket a különböző szervekben és folyadékokban, két fő dolog befolyásolja, egyrészt a táplálkozás, egyrészt a légzés. A pH-érték a legtöbb testfolyadékban (vérplazma, nyál, epe, gerincvelői folyadék, agyvíz, vizelet) enyhén lúgos kémhatású kell legyen az egészséges működéshez. Ha nem megfelelő a pH-érték a szervezetben, a fehérje anyagcsere is sérül, az élő anyag fehérjéi ugyanis az optimális pH-értéktől eltérő közegben denaturálódnak, kicsapódnak. Ha például a vérplazma savas lesz, a sejtek oxigén-ellátottsága és a szívizom összehúzó-képessége csökken.
A szervezetünk működése folyamán – ha valaki egészségesen táplálkozik is – állandóan savak keletkeznek, mint melléktermékek, de ezekkel a szervezet meg tud birkózni. Több puffer rendszer létezik, melyek biztosítják a sav-bázis egyensúly fenntartását. A legnagyobb részt a légzési és a vese általi puffer rendszer vállalja, de a vér általi és a máj általi pufferolás sem elhanyagolható. A veszély akkor lép fel, ha a helytelen étrend (savasító ételek nagy mennyiségű fogyasztása) és a helytelen légzés hatására még újabb savakkal terhelődik a szervezet. Ilyenkor a puffer rendszerek egy idő után kimerülnek, és savasodás, más szóval acidózis lép fel a szervezetben. A legfőbb savasító ételek az állati eredetű termékek (hús, tojás, tej, tejtermékek). A legfőbb lúgosító ételek, amelyek segítenek a szervezet egészségének a helyreállításában és fenntartásában: a nyers zöldségek és zöldséglevek.
Az enyhe savasodás következményei: fejfájás, nyugtalanság, álmatlanság, idegesség, fáradékonyság, a koncentrációs képesség csökkenése, bőrelváltozások (pl. kiütések) stb.
A savasodás következményei hosszú távon:
- Mészhiány létrejötte, mivel a szervezet a savak közömbösítésére kalciumot von ki a csontokból, fogakból. A következmény: fogromlás, csontritkulás, csonttörés, csontfájdalmak, idegfájdalmak stb.
- Rendszeres homloküreg- és orrmelléküreg gyulladás, allergiás panaszok, szédülés és fülzúgás lépnek fel.
- Mellkasi tájékon az acidózis okozhat bronchitist, szívtájéki panaszokat, szívtájéki nyomást és ritmuszavarokat.
- Felléphet még gyomorégés, gyomorgörcs, gyomorfájás, gyomor- és nyombélfekély, bélgörcs, rendszeres hányás illetve hányinger.
- Az elsavasodás az egyik legfőbb oka a különféle kövek képződésének is: vesekő, epekő, hólyagkő. Az epekövek nagy része például koleszterinkő, amely úgy alakul ki, hogy az optimális esetben magas ásványianyag tartalmú epétől a máj “megvonja” az ásványi anyagokat, hogy az elsavasodott szervezetet lúgosítsa. Az elsavasodott epében lévő koleszterin az ásványi anyagok hiánya miatt besűrűsödik, kicsapódik, és a koleszterinkövek alapanyaga lesz.
- Az ízületek begyulladnak, és károsodnak a kötőszövetek.
- Különféle pattanások, kiütések, akné jelenik meg. Az izzadtság bűzös lesz, a bőr általában kiszárad, különféle bőrgyulladások és allergiák, ekcémás panaszok, bőrgombásodás vagy dermatitisz alakul ki.
- Ha az idegek savas kémhatású közegben vannak az optimális lúgos helyett, fáradékonyság lép fel, valamint krónikus fáradtság, kimerülés, depresszió, gyakori neuralgiák, idegesség, feszültség és álmatlanság is kínozhatja az embert.
Az elsavasodást túlnyomórészt a helytelen táplálkozás okozza.
Nyolc pontba foglaltam össze, a szervezet elsavasodását okozó tényezőket:
- Túlzott fehérje bevitel, amely a rothadási folyamat miatt savasít.
- Túlzott szénhidrát bevitel, amely az erjedés által savasít.
- Zsírbevitel, amely szintén erős savakat produkál (míg a növényi olaj nem savképző hatású)
- Timsóval, borkősavval, ecetsavval, szalicilsavval vagy benzoesavval tartósított készítmények fogyasztása. A legtöbb tartósítószer erősen savasító hatású.
- Savanyított ételek fogyasztása.
- Helytelen ételkombinációk. Két étel fajta, amelyek külön-külön lúgosítanak, de együtt fogyasztva savasítják a szervezetet (például a gabonafélék és a gyümölcsök együttes fogyasztása).
- A túlzott táplálék bevitel, még akkor is, ha az elfogyasztott étel egészséges. Mivel az emésztőnedvek nem férnek hozzá rendesen a táplálékhoz, tökéletlen lesz az emésztés.
- A túl gyakori étkezés is ide tartozik, amikor az ember nem várja meg, míg az előző étkezés által bevitt táplálék megemésztése megtörténik.
Az étrend a legfontosabb, ezzel lehet a leginkább szabályozni a szervezetben lévő testfolyadékok kémhatását. A savasító ételeket mindenképpen kerülni kell, a fehérje bevitelt pedig csökkenteni, mert a többletfehérje a legfőbb savasító. Minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, lehetőleg érett formában (az éretlen gyümölcsök ugyanis savasítanak). Mondanék olyan tippeket, amelyek segítségével az ember még jobban tudja a szervezetét lúgosítani:
- Az étrend mellett fontos a fokozott nyomelem- és vitaminbevitel. A legfontosabb a nátriumtartalmú, a kálcium- és a káliumtartalmú, illetve a magnéziumtartalmú ételek fogyasztása.
- A zöldséglé nagyon erősen lúgosít, például a burgonyalé kifejezetten.
- Évente kétszer-háromszor lehet tartani egy huszonegy napos szódabikarbóna kúrát. A szódabikarbóna egy nagyon erősen lúgosító hatású anyag. Külsőleg és belsőleg is használható. Naponta háromszor kell egy csapott mokkáskanálnyi szódabikarbónát meleg vízben feloldva bevinni a szervezetbe. Külsőleg meleg szódabikarbónás fürdőket kell venni. Az a legjobb, ha a teljes testet éri a szódabikarbóna, de nagyon hatásos a szódabikarbónás lábfürdő is.
Zárásképpen dr. Oláh Andortól idéznék egy mondatot, amely így szól: “A betegségek megelőzése szempontjából az egyik legfontosabb feladatunk a sav-bázis egyensúly felborulásának megelőzése, és folyamatos, stabil egyensúly biztosítása.”
Váradi Tibor előadása alapján
Filed Under: Egészség • Életmód • Táplálkozás