Fagyasztás házilag
A halak és a húsok jól fagyaszthatók.Az egyszer felengedett élelmiszert már soha nem szabad újrafagyasztani.Minél kisebb a hús zsírtartalma,annál alkalmasabb a mélyhűtésre.Legjobb,ha adagonként fagyasztjuk le a halat és a húst is.A hússzeleteket egy-egy réteg fóliával válaszuk el,hogy ne fagyjanak egymáshoz.A mélyhűtött vagdalt hús kb.2 hónapig,a marhasült kb.8 hónapig,a sertéssült kb.4 hónapig a hal kb.2 hónapig tárolható.A fagyasztott húst és halat legjobb a hűtőszekrényben fokozatosan felengedni.
Sajtok hűtése
Alapszabály,hogy minél nagyobb a sajt zsírtartalma,annál könnyebben lehet fagyasztani.A kemény ,mint például a parmezán, és a félkemény,mint például a gouda sajtok egészen jól tűrik a fagyasztást.Eltarthatóságuk kb.4 hét.A lehűtött reszelt sajt kitűnően használható pl.felfújtakhoz.A hidegen tárolt sajt azonban mindenképpen veszít az ízéből,hiszen mint minden természetes étel,egészen addig a pillanatig érik,amíg el nem fogyasztjuk.Sajttál összeállításához ezért a legjobb, ha friss ementáli vagy más kemény sajtot választunk.Puha és lágy sajtokat hűtő helyett inkább hűvös kamrában tároljunk.Tej és más tejtermékek,pl.joghurt,sovány aludttej vagy nagy zsírtartalmú tejszín tárolásához a legjobb a 0 fok körüli hőmérséklet.
A sütemények és a kenyérfélék
Frissen igen jól fagyaszthatóak.Viszont a sajtos aprósütemények,pudingkrémmel töltött vagy tortabevonóval és cukros öntettel díszített torták nem jól tűrik a fagyasztást.Kenyerek és sütemények fagyasztva kb.3 hónapig,aprósütemények és torták kb.2 hónapig tárolhatók.
Nagymamám mindig azt mondta,hogy étel soha ne dobj ki.Érdemes a kis maradékokat is lefagyasztani és egyszer egy “morzsa” lakomát rendezni belőle terülj-terülj asztalkán.
Filed Under: Család • Egészség • Életmód • Fogyókúra • Otthon • Táplálkozás