A plusz kilók növelik a rák kockázatát
Az elhízás számos egészségügyi problémát eredményezhet. A magas vérnyomás, a cukorbetegség és más szövődményeken kívül a többletsúly által a daganatos betegségek kockázata is nő. Az igazi veszélyt nem a bevitt, hanem az el nem égetett kalóriák jelentik.
Az egészséges táplálkozásnak fontos szerepe van a rák elkerülésében. A daganatos betegségek terápiája során a csökkentett kalória bevitel segíthet a kóros folyamatok lelassításában is. A kutatók az összefüggést éppen ezért a diéta jótékony hatásának vélték.
A Cancer Research folyóiratban közölt vizsgálat azonban nem az elfogyasztott, sokkal inkább a fel nem használt kalória mennyiség fontosságát hangsúlyozza a rákos betegségek kialakulása kapcsán.
A felesleges kalóriákat szervezetünk zsír formájában raktározza el. A kutatók feltételezése szerint valójában ezek a zsírsejtek növelik a daganatos betegségek kockázatát, s nem a többlet kalóriák.
Vizsgálatuk során a tenyésztett egereknél a prosztata rák kialakulására hajlamosító genetikai beavatkozásokat végeztek. A kísérleti alanyokat két csoportba osztották. Minden résztvevő azonos mennyiségű táplálékot fogyasztott el naponta. A különbség a kalóriák elégetése terén jelentkezett.
Az egyik csoport ugyanis melegebb, míg a másik hidegebb ketrecben élt. A hidegebb helyen élő egerek több kalóriát égettek el, hogy szervezetüket melegen tartsák. Három hét elteltével nem csak súlyuk, de a prosztata rák kialakulásának kockázata is csökkent esetükben.
A kísérlet második fázisában a kutatók nem szabták meg a napi bevitt kalória mennyiséget. Ezáltal a hidegebb helyen élő állatok 30 százalékkal több táplálékot fogyasztottak, melynek köszönhetően súlyuk is megegyezett a melegebb helyen élő társaikkal. Ez esetben viszont a daganat megjelenésének valószínűsége sem csökkent.
A zsírsejtek nem csak az extra energia tárolására szolgálnak. Sok egyéb vegyi jelzésért is felelősek, mely által nagy hatással vannak a szervezet működésére. Ezek egyike a leptin, mely elősegíti bizonyos daganatok kialakulását. A kísérleti egerek esetében a többletsúlyos állatok leptin szintje magasabb volt, mint vékonyabb társaiké.
Egy másik vegyi anyag az adiponectin, mely véd a daganatos betegségek ellen. Az elhízott egerek zsírsejtjei kevesebb adiponectint bocsátottak ki, mint vékonyabb társaiké.
A kutatók szerint azonos hatást érhetünk el rendszeres testmozgás által. A lényeg ugyanis a kalóriák elégetése, a zsírsejtek csökkentése.
A hír alapjául a Stored Calories May Raise Cancer Risk cikk szolgált.