Az illatos szegfűszeg
A szegfűszeg illata a telet, elsősorban a karácsony hangulatát idézi,pedig az aromás fűszer bármelyik évszakban valódi kulináris élvezetet nyújt.A forró dél-ázsiai trópusok jellegzetes fűszere mindenkit elvarázsol.Az Indonéziában honos szegfűszegfa termése nemcsak az indonéz szigetvilágban közkedvelt ősidők óta,de már 2500 évvel ezelőtt a kínaiak és a hinduk is nagy előszeretettel használták.A Római Birodalom idejében pedig egész Európába eljutott.A világ szegfűszegtermelésének 50 százalékát ma is Indonéziában használják fel,ahol nemcsak a főzéshez,hanem a cigaretta aromásításához is nélkülözhetetlen.Ázsia-szerte és Európában a szegfűszeg napjainkban is kedvelt fűszer a húsételek,a rizs ,a zöldségek és a pácok elkészítéséhez.A szemes és őrölt szegfűszeggel egyaránt takarékosan kell bánni.A szegfűszeg illóolaja fertőtlenítő hatású.Hatásos fájdalomcsillapító is,ezért igen kedvelt a fogászatban.Fogfájás esetén tegyünk a sajgó fogra egy szem szegfűszeget,és hamarosan enyhülni fog a fájdalom.Így a fogorvosig vezető út is elviselhetőbbé válik.
Filed Under: Egészség • Életmód • Gyógynövénytár • Táplálkozás